Wie is eigenaar van de recreatiewoning?

Het komt regelmatig voor dat mensen een recreatiewoning kopen op een perceel dat zij huren. Als partijen verder niets bij de notaris regelen, dan krijgt de huurder alleen de economisch eigendom van de recreatiewoning. Dat wil zeggen: de recreatiewoning maakt onderdeel uit van het perceel van de verhuurder. De eigenaar van de grond is dan door natrekking eigenaar van de recreatiewoning. Hoewel de huurder tegenover de eigenaar niet met lege handen staat, is het evident dat deze situatie veel problemen met zich meebrengt.

 

In de rechtspraak wordt dit probleem nog wel eens opgelost door aan te nemen dat de huurder een opstalrecht heeft verkregen door verjaring (zie de uitspraak van het gerechtshof Leeuwarden d.d. 25 oktober 2011, LJN: BU1889). Een opstalrecht wil zeggen: het recht om op de grond van een ander een bouwwerk te hebben en te houden. Er bestaat dan een juridische scheiding tussen het perceel en de recreatiewoning die daarop is gebouwd. Zo blijft de verhuurder eigenaar van de grond en de huurder eigenaar van de recreatiewoning, ook als de huur met betrekking tot het perceel eindigt.

Om een opstalrecht door verjaring te krijgen moet de huurder stellen en bewijzen dat hij de recreatiewoning gedurende 20 jaar voor zichzelf houdt, dat hij daarover de volledige beschikking heeft gehad en dat dit voor de verhuurder kenbaar was. De huurder zal aannemelijk moeten maken dat de verhuurder van de koop en het gebruik van de recreatiewoning door de huurder op de hoogte was. Bewijs kan worden geleverd door de huurovereenkomst met betrekking tot het perceel, de afspraken tussen partijen in geval van verkoop van de recreatiewoning en getuigenverklaringen van andere bewoners van het recreatiepark.

 

Vragen?


Heeft u in het verleden een recreatiewoning gekocht maar de eigendomsoverdracht niet geformaliseerd bij de notaris, neem gerust contact op via advies@hulpbijhuren.nl of op telefoonnummer 030 – 231 35 23. Wij kunnen u voorzien van vrijblijvend advies.


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


TELEFONISCH

Vul uw naam en telefoonnummer in.
U wordt op werkdagen binnen 24 uur
teruggebeld door een advocaat.
ONLINE

Stel uw vraag via het formulier.


> Reacties cliënten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Linkpartners