Wie kiest de nieuwe huurder?

De meeste studenten die op kamers wonen delen voorzieningen zoals de keuken, de badkamer en het toilet. Het is in dan prettig om goed op te kunnen schieten met je medebewoners en zelf te kiezen wie je buurman of buurvrouw wordt. Als de verhuurder besluit om een leeg gekomen kamer in het studentenhuis te verhuren aan niet studenten (bijvoorbeeld Poolse arbeiders), kan dat voor alle partijen frustrerend zijn. In sommige gevallen kan je als huurder invloed uitoefenen op de keuze van de nieuwe huurder. Dat recht wordt coöptatierecht genoemd.

Er zijn voor de huurder drie manieren om het coöptatierecht te verkrijgen. In de eerste plaats kan het recht door partijen zijn overeengekomen in de huurovereenkomst. Vaak heeft de huurder het recht om de opvolgend huurder uit te kiezen of om enkele potentiële kandidaten aan de verhuurder voor te stellen, waaruit de verhuurder een keuze maakt. Een tweede mogelijkheid is dat het coöptatierecht ontstaat door een bestendige gedragslijn. Dat wil zeggen dat de verhuurder enige tijd (enkele jaren) toelaat dat de huurders zelf hun medebewoners kiezen. Hoewel de verhuurder wel het recht heeft om het coöptatierecht op te zeggen, mogen de huurders ervan uitgaan dat de verhuurder deze praktijk niet zo maar wijzigt. Rechters houden meestal een termijn van zes maanden aan waarop de verhuurder het coöptatierecht kan opzeggen. In de derde plaats moet de verhuurder op grond van de redelijkheid en billijkheid rekening houden met de gerechtvaardigde belangen van de huurders. Hoe ver die verplichting gaat, hangt af van de omstandigheden van het geval.

Het coöptatierecht gaat niet zo ver dat de verhuurder verplicht is om leeg gekomen kamers te verhuren (zie de uitspraak van het Hof Den Haag van 25 mei 2003, LJN: AI0508).

Als de verhuurder een voorgedragen huurder niet accepteert, kan je naar de rechter stappen en vorderen dat de verhuurder de voorgedragen huurder alsnog accepteert.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.

vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.



> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement