Van wie is die rommel?

Wie in een civielrechtelijke procedure een standpunt inneemt moet met voldoende bewijs over de brug komen. Maar alleen als de wederpartij het standpunt voldoende betwist. Dat blijkt uit het vonnis van de kantonrechter te Haarlem van 20 juli 2011 (LJN: BR2964).

Een huurder werd door de verhuurder aangesproken op het feit dat hij zijn tuin geruime tijd verwaarloosd had. Die onderhoudsverplichting baseerde de verhuurder op artikel 7:213 BW van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel bepaalt dat de huurder verplicht is om zich ten aanzien van het gehuurde als een goed huurder te gedragen.

Het verweer van de huurder was dat hij de tuin in verwaarloosde staat had ontvangen van de verhuurder. Niet de huurder, maar de verhuurder moest de tuin opruimen. De verhuurder is immers verplicht om een goed onderhouden zaak aan de huurder ter beschikking te stellen.

De kantonrechter te Haarlem constateert dat de tuin slecht is onderhouden: het gras is niet gemaaid, er licht afval in de tuin en het onkruid groeit welig. De kantonrechter overweegt dat de huurder niet heeft geconcretiseerd dat hij de tuin in deze staat in gebruik heeft genomen terwijl dat wel op zijn weg had geleden. Volgens de kantonrechter is het niet aannemelijk dat het gras en onkruid in de tuin aanwezig waren bij het aangaan van de huur, omdat de huurovereenkomst in de winter van 2007 tot stand was gekomen.

Waarom belangrijk


De bewijslast voor de stelling dat de woning in goede staat is geaccepteerd door de huurder, rust in beginsel op de verhuurder. Indien de huurder gemotiveerd stelt dat hij de tuin in verwaarloosde staat heeft geaccepteerd, is het aan de verhuurder om het tegendeel te bewijzen, bijvoorbeeld door een staat van oplevering in te brengen die door beide partijen is ondertekend.

In deze zaak ontbrak de motivatie voor de stelling van de huurder, dat de tuin al verwaarloosd was toen hij de huurwoning betrok. Daarom volgde de kantonrechter het verweer van de huurder niet.

Word u als huurder geconfronteerd met deze problematiek, schakel dan op tijd een advocaat in om u bij te staan.

Vragen


Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.

vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.



> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement