Diplomatencontract is geen huur naar zijn aard van korte duur

Het Gerechtshof Amsterdam heeft recentelijk bevestigd dat een zogenaamd diplomatencontract niet als een huurovereenkomst naar zijn aard van korte duur gekwalificeerd kan worden (LJN: BY1493).

 

 

In deze zaak gaat het om de eigenaar van een woning die voor een tijd naar het buitenland vertrekt. Voor de duur van zijn reis verhuurt hij zijn woning. Wanneer de verhuurder terugkeert van zijn reis en zijn woning wil betrekken, beroept de huurder zich op huurbescherming.

 

 

De verhuurder stelt zich op het standpunt dat hier sprake is van huur naar zijn aard van korte duur, zodat de huurder geen aanspraak kan maken op huurbescherming. Het hof overweegt dat de verhuur van een woning in het kader van een tijdelijk verblijf in het buitenland bij uitstek een situatie is waarvoor de wetgever het zogenaamde diplomatencontract mogelijk heeft gemaakt. Van een huurovereenkomst naar zijn aard van korte duur is bij een dergelijk contract geen sprake. De huurder komt een beroep op huur bescherming toe.

 

De uitspraak van het hof Amsterdam ligt in de lijn van eerdere uitspraken zoals die van het hof Den Haag van 30 juli 2004 (LJN: AR5352), de kantonrechter Haarlem van 7 mei 1993 (WR 1993, 60) en de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag van 15 februari 2011 (LJN: BP9136).

 

Vragen

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.



> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement